Naše srce će puniti bateriju mobilnog!?



Mali uređaj ugrađen u telo mogao bi da pretvara pokrete u energiju i da napaja tehničke uređaje, tvrde naučnici
 VAŠINGTON - Punjač u nama.
Izgleda da će nošenje punjača za mobilni telefon uskoro da postane stvar prošlosti. Uskoro ćemo moći da napajamo mobilne uređaje uz pomoć naših otkucaja srca. Naučnici su na pragu fantastičnog otkrića - baterije koju će puniti otkucaji našeg srca.

Implantovane baterije postoje već neko vreme, u pitanju je tehnologija koja se koristi za napajanje pejsmejkera. 


Tim kineskih i američkih naučnika došao je na veoma zanimljivu ideju - da se na isti način napajaju i tehnički uređaji.

U pitanju je mali pijezoelektrični uređaj, sačinjen od nanotračica olovnog cirkonat-titanata (O5PbTiZr), smeštenim u biokompatibilnu plastiku, koji bi pretvarao stalno kretanje i rad naših organa poput srca, pluća i dijafragme u energiju. Takođe, u toj plastici postojali bi mala baterija i integrisani ispravljač, kojim se energija pretvara u električni signal.

Istraživanja koja je tim naučnika do sada sproveo bila su uspešna, mada je sprava testirana samo na kravama.
Naučnici se nadaju da bi korišćenje telesnih procesa za dobijanje struje moglo da bude od izuzetnog značaja za aparate koji se danas primenjuju u biomedicinskim naukama. S obzirom na to da pejsmejkeri, monitori kojima se prati rad srca, defibrilatori i neurosimulatori rade uz pomoć baterija, ovo otkriće može imati značajne posledice za čovečanstvo. A mali korak odatle - ka mobilnim telefonima koje bismo sami mogli da napajamo - doprineo bi našem svakodnevnom komforu.