Saznajte ko vam krade Wi-Fi


Bez obzira da li pokušavate da poboljšate sopstvenu bežičnu mrežu ili želite da otkrijete koliko je preopterećen hotelski Wi-Fi, postoji besplatan alat za Windows koji vam u tome može pomoći
Nakon što ga instalirate, alat Who Is On My Wi-Fi može da skenira okolinu prema unapred postavljenom rasponu IP-a ili celokupnu mrežu u blizini.

Dobićete IP i MAC adrese, nazive računara, status veze i drugo. Proverite koji su uređaji vaši, a koji su potencijalni šverceri.

Da stvar bude zabavnija, ne morate da imate prava pristupa administratora da biste ga koristili - čak i ako ste običan korisnik, možete ga pokrenuti i videti ko sve “visi” na mreži, piše Lifehacker.


Naravno, sve to vam nije potrebno za vašu kućnu mrežu. Posumnjate li da neko koristi vaš Wi-Fi ili je otkrio koju šifru koristite, možete to otkriti tako što ćete se ulogovati na ruter i proveriti.

Aplikacija bi mogla da bude korisna u slučajevima kad koristite tuđi Wi-Fi, proveravate drugu mrežu osim svoje ili ste jednostavno radoznali.

I pripazite - pre no što krenete da njuškate po mreži na poslu, imajte na umu da biste time mogli da stvorite uzbunu u sektoru zaduženom za IT i da naljutite ljude koji u njemu rade.

Who's On My Wi-Fi je besplatan, a potreban mu je treba Microsoftov .NET framework da bi radio.