Penzioner držao u kuhinji dve slike vrede milione eura

Slike, vredne više miliona evra, pronađene su nakon dugogodišnje istrage na Siciliji u kući jednog penzionera koji ih je držao okačene u kuhinji, saopštila je pre neki dan italijanska policija.....

"Reč je o slikama koje su od izuzetnog istorijskog i umetničkog značaja" izjavio je general Mariano Mosa, na čelu policijskog odeljenja zaduženog za kulturnu baštinu

Mariano je na konferenciji za novinare u Rimu, u prisustvu ministra kulture Darija Frančeskinija, rekonstruisao tok istrage koja je dovela do otkrića platna francuskih impresionista Pola Gogena (1848-1903) i Pjera Bonara (1867-1947).

General Mosa je naveo da se samo Gogenovo delo procenjuje na nekoliko desetina miliona evra.Slike su ukradene 1970. iz kuće bogate londonske porodice Mark-Kenedi, da bi potom bile zaboravljene u vozu koji je saobraćao između Pariza i Torina.

Nakon što su provele neko vreme u birou za izgubljene stvari na stanici u Torinu, slike su 1975. prodate na aukciji jednom radniku „Fijata“ za 45.000 lira (23 evra) koji nije ni slutio da je postao vlasnik dela vrhunskih umetnika.

Obesio ih je o kuhinjski zid, najpre u svom stanu u Torinu, a zatim u kući na Siciliji gde se preselio kada je otišao u penziju. Tu su ostale narednih 40 godina“, rekao je Mosa

Karabenjeri su uspeli da reše misteriju na osnovu fotografija do kojih su došli i pretragom kroz kataloge muzeja, aukcijskih kuća i interneta.

Italijanska policijska služba zadužena za kulturnu baštinu raspolaže sa najvećom bankom podataka o ukradenim umetničkim delima, a već 45 godina njena ekspertiza u ovom domenu je visoko cenjena.